Egy jó coach segít az önismereted fejlesztésében és rámutat arra, hogy kivé válhatsz.

info@buzasdora.hu

A coachnak sem süt mindig a nap

Avagy a coach és az önfejlesztés kapcsolata

Véleményem szerint az önfejlesztésre a coachnak pont annyira szüksége van, mint a vízre, ételre, napfényre…. És nem csak én gondolom így. 

Az International Coaching Federation (ICF) kompetencia-modellje  és etikai kódexe tartalmazza azokat a passzusokat, amelyeknek egy coachnak meg kell felelnie, amennyiben az ICF tagja kíván lenni. Ezek szerint a normák szerint dolgozom én is, biztosítva az ügyfelek számára, hogy a legmagasabb minőségben tudjam segíteni őket saját céljaik elérésében.

Mind az etikai kódex, mind a kompetencia-modell több olyan pontot is tartalmaz, ami a coach szakmai hozzáállására, hogyan létére, önmagával kialakított kapcsolatára vonatkozik.

Például:

  • Elkötelezem magam a szakmai kiválóság mellett, ezért folyamatosan fejlesztem magam személyiségemben, szakmailag és etikailag.
  • Felismerem azokat a személyes korlátaimat és/vagy körülményeimet, amelyek rossz hatással lehetnek coaching teljesítményemre és/vagy professzionális coaching kapcsolataimra. Ilyen esetben segítséget kérek a megfelelő lépések meghatározásához, és amennyiben szükséges, késedelem nélkül további szakmai útmutatást veszek igénybe…
  • Coachként a folyamatos tanulás és önfejlesztés mellett köteleződök el.
  • Saját coachingom fejlesztése érdekében folyamatosan reflektálok magamra és munkámra.
  • Mentálisan és érzelmileg felkészülök az ülésekre.
  • Szükség esetén külső segítséget kérek.

Lássuk be, nehéz úgy valaki segítőjéül szegődni, hogy Te magad nem vagy jól. De elvárható egy coachtól, hogy mindig jól legyen, és mindig a napos oldalon járjon?

 

Hogy van jól a coach?

Képzeljétek, én egy ideje egy óriási hullámvasúton ülök, és a kocsik nem mindig felfelé zakatolnak. Mit teszek, hogy az ügyfelek ebből semmit se érezzenek? Pont azt, amit az ügyfeleim. Dolgozom magamon, fejlődni próbálok, és minden nappal egy kicsit jobban megismerem a saját működésem. 

 

Van egy 3,5 éves kisfiam, aki arra tanít minden nap, hogy a dackorszak mennyire kemény… Rám is hatnak a világban történtek, engem is felzaklat a szomszédban dúló háború, vagy épp aggodalommal tölt el a kialakulóban lévő gazdasági helyzet és a földünk állapota.

De fontosnak tartom, hogy ezek ne gyűrjenek maguk alá, hogy túllendüljünk minden félelmünkön, és tudjak dolgozni azon, amikben nekem vannak elakadásaim. Járok coachhoz és/ vagy terápiára, ha a helyzet úgy kívánja. Tanulok, fejlődök, közelebb kerülök magamhoz. Mindezt miért? Mert hiszek abban, hogy mindez a jobb önmagamhoz vezető út.

És végül… Miért lettem coach? Mert a saját bőrömön tapasztaltam meg, hogy milyen felszabadító érzés, hogy le tudom küzdeni az előttem álló akadályokat, vagy el tudom érni a kitűzött célt. Hogy meg tudom tanítani a fiamnak, hogy mennyire fontos az önreflexió. És minden egyes ügyfél elért sikerénél úgy érzem, segítettem abban, hogy a világ egy kicsit jobb hely legyen.

Mert ha nincs önfejlesztés, nincs jóllét…

Ha szeretnél egy önazonos coachcsal dolgozni, keress bártan itt az oldalon vagy üzenetben, esetleg telefonon a +36303847442-es telefonszámon.

Olvasd el korábbi cikkeimet is!

Forrás: ICF etikai kódex,  ICF kompetencia- modell

önfejlesztés

Értesülj a legfrissebb bejegyzésekről

Get updates and learn from the best

Kapcsolódó bejegyzéseim

Employer Branding
Business coaching

Az Employer Branding -ről

A coaching és az employer brandig kapcsolata A mai erősen fluktuáló gazdasági környezet rákényszeríti a munkáltatókat, hogy többet és máshogyan foglalkozzanak a munkavállalók lelkével és

a belso csoporttagok
Life coaching

A belső csoport modellje a gyakorlatban

A cikkben bemutatom nektek a belső csoport modell gyakorlati alkalmazhatóságát.
A modellt a belső viszontagságaink, konfliktusaink legyőzésére tudjuk segítségül hívni.

Jelentkezz ingyenes konzultációra

Felmérjük a helyzetet és az igényeidet, amely alapján elindulhatunk a közös úton