Egy jó coach segít az önismereted fejlesztésében és rámutat arra, hogy kivé válhatsz.

info@buzasdora.hu

A belső csoport modellje a gyakorlatban

a belso csoporttagok

Ígértem, hogy elhozom nektek a belső csoport modell gyakorlati alkalmazhatóságát. A modellt a belső viszontagságaink, konfliktusaink legyőzésére tudjuk segítségül hívni. Olyan helyzetekben tehát, amikor a belső csapatunk sok, különféle érzésből, intuícióból, érvből, stb. áll, és szeretnénk

az adott helyzetre autentikusan, önazonosan, összeszedetten reagálni.

Mindezek tisztázására 3 lépést kell tennünk: 

  • Az 1. lépésben a cél az, hogy azonosítsuk a különböző csoporttagokat. Meg kell vizsgálnunk, hogy milyen belső részérdekek, érzések, igények, impulzusok kívánnak szóhoz jutni. Fontos látni, hogy amit érzünk, tapasztalunk, az miből is tevődik össze pontosan. Ezek a belső csoporttagok cselekvési impulzusokat képviselnek, üzenetük van. Meg kell őket fejteni.
  • A 2. lépés Schulz von Thun elnevezése szerint a belső csoporttagok méltatása, vagy megbecsülése. Hiszen minden belső érzésünk, érdekünk, csoporttagunk valid, érvényes, melyekre figyelni kell. Ez úgy van, mint a munka világában: 

Ha valakire nem figyelnek eléggé, nem hallgatják meg, egy idő után frusztrált lesz.
Mérgesen reagál, és sok vesződséget okoz nekünk. Vagyis, ha figyeltünk volna, nem lett volna extra meló még a frusztráltságot is a helyére tenni. Minden belső csoporttag olyan igényt támaszt, amelyre oda kell figyelni.


  • A 3. lépés olyan egy megoldás megtalálása, melyek különböző igényeket figyelembe veszi. A cél tehát az, hogy egy integrált összválaszt találjunk, amely lehetőség szerint az összes szempontot figyelembe veszi.

Mi is a célunk a modellel? Hogy egy olyan választ adjunk az adott helyzetben, ami önazonos, hiteles és mindenki számára egyértelműen leképezi a bennünk uralkodó érzéseket, érveket. A belső csoporttagokkal történő azonosulás, a csoporttagok beazonosítása a belső tisztázás fontos lépése. A belső konfliktus érthető és megfoghatóbb lesz ezáltal. A méltatás által meghalljuk a tagok üzeneteit. Ha minden belső csoporttag üzenetét komolyan veszünk, akkor tudunk olyan integrált megoldásra jutni, amelyet a személyiség magában visel. Az érzéseink és tetteink akkor lesznek egymással összhangban, ha tudjuk, hogy melyik érzés/ kétség honnan jön, mit üzen, mire próbálja felhívni a figyelmet. A zavar, az ellentétes verbális- és non-verbális kommunikáció máris összhangba kerül, és kialakul egy integrált összválasz.


Ha egy gondolatot visztek csak magatokkal a cikkből, ez legyen az: csak akkor lehet a belső konfliktust megoldani és érzelmi tisztázást elérni, ha sikerül minden részt azonosítani, minden üzenetet megérteni, komolyan venni, és rájuk tekintettel lenni. És éppen ez az érthetőség teszi
lehetővé, hogy kívülről is világosan és határozottan lépjünk fel.

Értesülj a legfrissebb bejegyzésekről

Get updates and learn from the best

Kapcsolódó bejegyzéseim

Employer Branding
Business coaching

Az Employer Branding -ről

A coaching és az employer brandig kapcsolata A mai erősen fluktuáló gazdasági környezet rákényszeríti a munkáltatókat, hogy többet és máshogyan foglalkozzanak a munkavállalók lelkével és

Life coaching

A coachnak sem süt mindig a nap

Egy őszinte cikk önazonosságról és az önfejlesztés fontosságáról, avagy a coach sincs mindig jól…

Jelentkezz ingyenes konzultációra

Felmérjük a helyzetet és az igényeidet, amely alapján elindulhatunk a közös úton