Egy jó coach segít az önismereted fejlesztésében és rámutat arra, hogy kivé válhatsz.

info@buzasdora.hu

Business vagy life coaching?

Business vagy life coaching?

Business vagy life coaching?

A kettő sok tekintetben ugyanaz…

 

A coachee témáját tekintve nehéz eldönteni, hogy life vagy business értelemben történik egy coaching, hiszen megkereshet engem egy ügyfél munkahelyi elakadással és magánéletivel is egyaránt. Sőt, az egyik téma sokszor hozza magával a másikat. Többször valószínűsíthető, hogy egy üzleti elakadás mögött olyan kérdéskör áll, ami hatással van az ügyfél magánéleti elakadásaira is.

Tapasztalatom szerint üzleti és a magánéleti témák egyaránt megjelennek ugyanazon ember coaching ülései alatt annak ellenére, hogy dedikáltam egyik, illetve másik területet érintő kérdésekkel érkezett az ügyfél.

Hiszen mit is kap az ügyfél egy coaching folyamattól? Jó eséllyel olyan tudást, amire egy problémakör megoldása kapcsán lett rálátása. És még mit? Új tudást saját magáról, hogy hogyan tudja megoldani az adott problémát. A coaching célja nem az, hogy kifogjuk a halat az ügyfél helyett, hogy legyen vacsorája, hanem az, hogy megtanítsuk halászni… Vagyis olyan transzformálható tudást kap a saját maga működéséről, amivel ugyanazt az elakadást mind az üzleti életben, mind a magánéletben kezelni tudja.

 

De akkor mégis mi ez a címke, hogy business vagy life?

A legnagyobb különbség a folyamat résztvevőinek számában, az ülések felépítésében, a finanszírozás és egyéb etikai kérdésekben van.

 

A life coaching általában két szereplős, a coach és a coachee a folyamat résztvevői. A coachee ez esetben érkezhet magánéleti és üzleti témával egyaránt. Ilyenkor a témát és a célt a coachee hozza, együtt a coachcsal dolgozzák ki a folyamat lépéseit, és a coachee a saját elvárásai felé halad az önnön tempójában, a coach ezen az úton segíti őt végig.

 

A business coaching esetében megjelenik egy harmadik szereplő, a steakholder, avagy a megrendelő. Ebben az esetben a megrendelő az, aki finanszírozza a folyamatot, és a folyamat alakításában is van némi szerepre. Az együttműködés egy úgynevezett háromszög beszélgetéssel indul és zárul, ahol a coach és a coachee mellett jelen van a setakholder egy képviselője, jellemzően a coachee közvetlen főnöke, vagy a HR egy, erre a feladatra delegált munkatársa.

 

Ebben az esetben a téma és a célállítás már hármunk közös munkája, hiszen fontos, hogy a coachee olyan témán dolgozzon a folyamat során, ami a megbízónak is hasznos, és értéket ad. Egyetértés kell legyen a téma és a mérhetőség elemeiben, de fontos, hogy egy ilyen beszélgetés során tisztázásra kerüljenek olyan etikai irányelvek is, mint például a titoktartás és az információmegosztás. A záró beszélgetés szintén hármasban történik, ahol a coach és a coachee együtt mutatja be, hogy milyen úton haladt a közös munka, és milyen, a megbízó számára is hasznos értéket teremtettek.

 

Átmenetet képezhet a két terület között a 18 éven aluliak coachingja, hiszen ott a szülő jelenik meg, mint megbízó. A téma értelemszerűen ebben az esetben magánéleti, a nyitó és a záró beszélgetés azonban pont úgy hármasban történik, mint egy business coachingban. A fiatalokkal történő munka során épp olyan fontos az etikai elvek tisztázása, és az információáramlás kérdéseinek részletes tisztázása, hiszen a coaching egy bizalmi kapcsolaton alakuló munka.

 

Business vagy life? Kérd ingyenes konzultációdat, és meglátod, hogy hogyan tudsz a coachinggal úgy fejlődni, hogy az értéket adjon business és life témákban is!

 

Értesülj a legfrissebb bejegyzésekről

Get updates and learn from the best

Kapcsolódó bejegyzéseim

Employer Branding
Business coaching

Az Employer Branding -ről

A coaching és az employer brandig kapcsolata A mai erősen fluktuáló gazdasági környezet rákényszeríti a munkáltatókat, hogy többet és máshogyan foglalkozzanak a munkavállalók lelkével és

Life coaching

A coachnak sem süt mindig a nap

Egy őszinte cikk önazonosságról és az önfejlesztés fontosságáról, avagy a coach sincs mindig jól…

Jelentkezz ingyenes konzultációra

Felmérjük a helyzetet és az igényeidet, amely alapján elindulhatunk a közös úton