Egy jó coach segít az önismereted fejlesztésében és rámutat arra, hogy kivé válhatsz.

info@buzasdora.hu

Hogyan kezeljük a világban történteket?

Az elmúlt napok hírei, szinte mindenkit egytől-egyig felzaklatnak… Nagyon nehéz egy ilyen nyomasztó és megterhelő, aggasztó hírekkel teli mindennapokban funkcionálni és hatékonyan működni.

Érzésem szerint a legnagyobb hatással jelenleg a bizonytalanság érzése hat ránk. Sajnos azt befolyásolni, hogy mi fog történni nem tudjuk, azt viszont igen, hogy hogyan foglalkozunk a minket érintő eseményekkel.

Ezzel a kérdés körrel foglalkozik a befolyásolás köreinek elemzése is, mely segít abban, hogy tudatosítsuk magunkban, hogy mire milyen hatásunk lehet, hogyan tudunk olyan helyzetekkel is megbirkózni, ami a mi befolyásolási körünkön kívül esnek.

Befolyásolási és érdeklődési kör

Befolyásunk olyan helyzetekre, dolgokra lehet, amiben tudunk mi magunk döntést hozni. Hol élünk és dolgozunk, mi a munkánk, vagy épp kik a barátaink. Mennyit, mikor és miről olvasunk például.

Az érdeklődési kör olyan történések, események köre, amire nincs közvetlen befolyásunk, azonban hatással vannak az életünkre. Hiába bosszankodunk amiatt, hogy esik a hó, ezen nem tudunk változtatni. Azon tudunk azonban, hogy ha esik a hó, akkor felöltözöm melegen, hogy ne fázzak. Vagy meglátom a szépségét a hófödte tájnak.

Aggódhatunk a gazdasági helyzet ránk gyakorolt hatása miatt, de tenni azért, hogy ne legyen például világválság keveset tudunk. Azon tudunk dolgozni, hogy ezek a tőlünk független, de hatásukat ránk is kifejtő eseményekhez hogyan viszonyulunk.

Az érdeklődési körünkbe tartozó eseményekre akkor lesz hatásunk, ha „be tudjuk húzni” a befolyásolási körünkbe, vagyis a saját hozzáállásunkon változtatunk. Olyan dolgokat teszünk meg, amivel az események ránk gyakorolt hatásán tudunk változtatni.

A napokban történő háborús események is az érdeklődési kör részét képzik a világunknak, azonban beszüntetni nem tudjuk azt. Sokunkban aggodalmat, félelmet, frusztrációt válthatnak ki a történések.

Nézzünk néhány példát, hogyan tudjuk a jelenlegi (és bármikori) háborús konfliktus pszichikai hatását csökkenteni:

  • Tudatosítsuk magunkban, hogy ez most megtörténik, és nincs ráhatásunk a kimenetelre.
    Sok esetben segít, ha látjuk, hogy az aggódásunkkal nem fogjuk megváltoztatni az eseményeket.
  • Engedjük meg magunknak az érzéseinket. Egy ilyen helyzetben minden érzés valid. Hagyd, hogy megéld őket, majd nézz rá, hogyan tudod kezelni azokat.
  • Te döntesz arról, hogy mit, mennyit és mikor nézel, olvasol, hallgatsz. Ha nagyon megérintenek a történések, és feszültséget generálnak benned, korlátozd a hírfogyasztásod, és keress más tartalmakat, melyek feltöltenek. Ha megnyugtat, hogy beleásod magad a témába, akkor tedd ezt bátran.
  • Iktass be a napodba olyan programokat, amik feltöltenek. Fontos, hogy legyen olyan tevékenység a mindennapokban, ami visszatölti a pozitív energiákat.

A coaching módszertana segíthet a befolyásolási kör technikájának elsajátítására, valamint támogathat abban, hogy saját megküzdési stratégiákat dolgozz ki.

Értesülj a legfrissebb bejegyzésekről

Get updates and learn from the best

Kapcsolódó bejegyzéseim

Employer Branding
Business coaching

Az Employer Branding -ről

A coaching és az employer brandig kapcsolata A mai erősen fluktuáló gazdasági környezet rákényszeríti a munkáltatókat, hogy többet és máshogyan foglalkozzanak a munkavállalók lelkével és

Life coaching

A coachnak sem süt mindig a nap

Egy őszinte cikk önazonosságról és az önfejlesztés fontosságáról, avagy a coach sincs mindig jól…

Jelentkezz ingyenes konzultációra

Felmérjük a helyzetet és az igényeidet, amely alapján elindulhatunk a közös úton